Blogi on muuttanut!

Tervetuloa tutustumaan uusiin kotisivuihini ja uuteen blogiini, joka on Hullujen teekutsujen luonnollinen jatkumo. Uudessa blogissani kirjoitan pääasiassa itsetuntemukseen, elämäntaitoon, arkipäivän henkisyyteen, tietoiseen läsnäoloon, itsensä rakastamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Blogin avajaisten kunniaksi arvon myös lähiaikoina lukijoiden kesken ihania luonnonkosmetiikkatuotteita. Toivottavasti nähdään siellä!9.3.2014

Naisena olemisen taito


Luin viime viikolla brittifeministi Caitlin Moranin kirjan "Naisena olemisen taito". Huomasin kirjaa lukiessa olevani ihmisenä kovin erilainen - tyylini, mieltymykseni ja elämänkokemukseni ovat kuin toiselta planeetalta - Moranin kanssa, ja silti; olemme molemmat naisia ja olemme molemmat feministejä. Kirja oli kuitenkin hauska, railakas, rento, rehellinen ja paikoin räävitönkin. Kurkistus maailmaan, josta itselläni ei juuri ole kokemusta. Silti pystyin nyökyttelemään kirjan perusidean ja sanoman äärellä varsin samanmielisesti. Paikoitellen jopa riemastuttavissa määrin. 

Erityisesti pidin Moranin ideasta, että ihmisiin tulisi suhtautua pikemminkin "tyyppeinä", jotka ovat erilaisia ja tekevät erilaisia juttuja, eikä niinkään miehinä ja naisina. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että emme saisi olla mitä olemme ja näyttää siltä miltä huvittaa, esim. käyttää korkkareita tai pukeutua mekkoihin, vaan sitä, että meidän ei tulisi olla jotain tiettyä ja meihin ei tulisi suhtautua tietyllä tavalla vain siksi, että olemme naisia (tai miehiä). Vieläkin enemmän kuin tästä, pidin Moranin yksinkertaisesta toiveesta, että ihmiset olisivat kohteliaita toisiaan kohtaan ja kohtelisivat toisiaan kunniottavasti. Pohjimmiltaan se on koko feminismin sydän. 

Näin naistenpäivän kunniaksi (Vallilan Irman blogissa oli juttua naistenpäivästä eli tasa-arvon, siis ihmisten välisen kunnioituksen päivästä, ja itse kyllä tykkäisin, että ihan jokainen päivä olisi tasa-arvon päivä) pieni pätkä Moranin kirjasta:

"Vuosien vieriessä tajusin, että halusin olla yksinomaan ihminen. Pelkästään tuottelias ja vilpitön ihminen, jolle ollaan kohteliaita. Yksi "tyypeistä", mutta todella upeilla hiuksilla varustettuna."

2 kommenttia:

  1. Mä yritin lukea tuota kirjaa, mutta en jotenkin saanut juonen päästä kiinni. Jäi kesken, varmaan 15 sivun kahlauksen jälkeen! Vallilan Irmaa fanitan ja tuo hänen kirjoituksensa tasa-arvosta oli mainio:
    "Minulle tasa-arvo on yhtälaisia oikeuksia, mahdollisuuksia ja kunnioitusta sukupuoleen katsomatta. Kumpaankaan niistä. Tämä tavoite saavutetaan mielestäni vain jakamalla. Luopumalla omasta edusta ja tunnustamalla lähimmäinen yhtälaisen kohtelun ansaitsevaksi. Voisimme aloittaa vaikka naistenpäivästä. Itse jakaisin ruusuni ja kiitokseni oikein mielelläni naapurin miehen kanssa. Voisimme vaikka näprätä niitä prinsessaleivoksiakin yhdessä."

    VastaaPoista
  2. Ehkä se (kirjan kesken jääminen) johtui siitä, ettei siinä oikeastaan mitään juonta ollutkaan. Ainoastaan ilotulitus (jopa nolostuttavan) avoimia muisteluita lapsuudesta, nuoruudesta ja sittenmmin aikuisuudesta kuorrutettuna mielipiteillä ja näkemyksillä. Jotenkin vieraaltahan se tuntui, vaikka mielipiteet jaoinkin, enimmäkseen. Omat suosikkinikohtani tulivat itseasiassa aivan lopussa, viimeinen sivu oli ehkä paras. :)

    VastaaPoista

♥ Say hello or leave a comment, please! ♥ Ilahdun moikkauksista ja kommenteista! ♥