Blogi on muuttanut!

Tervetuloa tutustumaan uusiin kotisivuihini ja uuteen blogiini, joka on Hullujen teekutsujen luonnollinen jatkumo. Uudessa blogissani kirjoitan pääasiassa itsetuntemukseen, elämäntaitoon, arkipäivän henkisyyteen, tietoiseen läsnäoloon, itsensä rakastamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Blogin avajaisten kunniaksi arvon myös lähiaikoina lukijoiden kesken ihania luonnonkosmetiikkatuotteita. Toivottavasti nähdään siellä!17.6.2011

Energiansäästäjä

"Iloitaan tapauksesta niin suuresti, että keitetään tee. Juotaessa teetä havahdutaan ja kauhistutaan.
Jälleen on kulutettu energiaa. " - M.A. Numminen / Energiansäästäjä

Olin juuri tunnin sauvakävelyllä lähes kahden kuukauden liikkumattomuuden jälkeen. Pysyin pystyssä ja pääsin eteenpäin. Tästä se lähtee taas, tuli hyvä mieli. Mietiskelin kävellessä kaikenlaisia asioita, ja erityisesti sitä miten "pientä elämää" olen koko elämäni elänyt. Rauhallinen tahti, kiireetön meininki, vaatimaton talous, pienet kuviot ja halvat huvit, siinä elämäni raamit.

Kun joitakin vuosia sitten löysin "leppoisuusatteen" ja Tom Hodgkinsonin kirjat Joutilaisuuden ylistys ja Vapauden ylistys, tuntui kuin olisin tullut kotiin. Vihdoinkin se, millainen olin aina ollut  - ja mistä olin lapsuudestani lähtien saanut moitteita - olikin jotain hyväksyttävää ja jopa tavoittelemisen arvoista. Ainakin yhden englantilaisen toimittajan mielestä. Kohtuullistaminen ja leppoistaminen eivät siis ole koskaan olleet minulle tietoisia valintoja, vaan luonne. Päinvastoin kuin niin monet, en ole koskaan sinne oravanpyörään joutunutkaan, mistä niin monet uupuneina ja kyllästyneinä hyppäävät pois tehden tietoisen elämänmuutoksen kohti vähempää kulutusta ja parempaa elämänlaatua.

Olkoonkin tämä "vähemmän on enemmän" -elämäntapa nykyään kuinka hyväksytty juttu tahansa, en voi olla edelleen tuntematta tiettyä huonommuutta. Ja onhan tätä downshiftingia a.k.a löysäilyä kritisoitukin (hyviä blogikirjoituksia aiheesta esim. täällä, täällä ja täällä). Kritiikki osuu kohteeseen oikein tehokkaasti, jos pohjalla on syvään juurtunut käsitys siitä, että oikeasti kyseessä onkin vain laiskuus ja saamattomuus. Olenko edes "oikea" downshiftaaja, jos minulla ei ole kokemusta ajankäytön ja voimavarojen maksimaalisesta hyödyntämisestä, tehokkuusajattelusta, ruuhkavuosista ja kulutusrumbasta?

Huomaan kysymyksen olevan täysin epäolennainen, ja runsaasti aikaa sekä energiaa kulutetun sen pohtimiseen. Säästäkseni yllämainittuja annan puheenvuoron M. A. Nummiselle, jonka novelli Energiansäästäjä kiteyttääkin mainiosti tässä kirjoituksessa käsittelemäni elämäntavan ydinajatuksen.
Maataan hiljaa vuoteessa. Yritetään olla kääntyilemättä. Jos käännettäisiin kylkeä, kuluisi energiaa ja se olisi vastoin jaloja pyrkimyksiä. Halutaan tulla toimeen yhdellä aterialla, joka saadaan työpaikasta. Työstä tultua asetutaan vuoteeseen siten, ettei tarvitse kääntyillä. Vapaa-ajat vietetään sängyssä liikahtamatta. Säästetään, kuluu hyvin vähän energiaa.

2 kommenttia:

 1. Tuttuja tuntemuksia. Kyllä minullakin taipumus sellaiseen laiskottelevaan ja pohdiskelevaan rytmiin on perua jo lapsuudesta, vaikka multa se muutaman vuoden oravanpyörä-kokemuskin löytyy (eikä sitä moni olisi edes kokenut oravanpyöräksi, minulle sekin vaan oli jo liikaa!).

  Kirjoitin muuten hidastamisen kriitikoista vähän suivaantuneestikin täällä:
  http://meijerielamaa.blogspot.com/2010/12/hidastamisen-haastajat.html

  VastaaPoista
 2. Hyvin sanottu nimenomaan tuo, että moni ei olisi kokenut oravanpyöräksi sitä, mikä sinulle, hitaamman rytmin ihmiselle, oli liikaa. Koska tuosta paljolti on ollut kysymys minunkin kohdallani. En kestä kiirettä ja stressiä, sellaista missä monet viettävät koko elämänsä. Minulla on sitten ollut tuo terveys sellainen herkkä mittari, että jos olen ollut liian kovilla (oman mittapuun mukaan), niin olenkin joutunut tippaletkuihin lepäilemään. Kyllä siinä väkisinkin oppii kuuntelemaan itseään...

  Kiitos vielä tuosta linkistä. Yritin etsiskellä sitä, mutta löysin vain sen toisen. Nyt on linkitetty tuokin teksti. Ihanaa kun joku osaa kirjoittaa näistä asioista niin selkeästi ja asiallisesti, minulla tuppaa menemään aina aiheen viereen tai vieläkin kauemmaksi, kun innostun kirjoittamaan ihan asiasta. :)

  VastaaPoista

♥ Say hello or leave a comment, please! ♥ Ilahdun moikkauksista ja kommenteista! ♥